Парламентарната комисия по външна политика прие проекторешението на ДБ  във

...
Парламентарната комисия по външна политика прие проекторешението на ДБ  във
Коментари Харесай

Стъпка към вдигането на ветото: Партиите си стиснаха ръцете за Македония -

Парламентарната комисия по външна политика одобри проекторешението на ДБ  по отношение на разширението на Европейския съюз и процеса на договаряния на Република Северна Македония или така наречен френско предложение за повдигане на ветото на Северна Македония. 

След петчасово съвещание и три проекторешения външната комисия най-накрая излезе със мнение и се чака утре сутрин депутатите да гласоподават проекторешенията за декларация на Народно събрание, а - това е първата стъпка по вдигнето на ветото за присъединението на Скопие към Европейски Съюз. След това топката отива в Министерски съвет.

От през вчерашния ден до през днешния ден в Народно събрание бяха импортирани три проекторешения със същия предмет - на Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и на Христо Иванов от " Демократична България ". Проекторешението на Движение за права и свободи предлага на Народно събрание да одобри предлагането на френското председателство на Европейски Съюз и задължава Министерски съвет на извърши решението на Народното събрание. Във версията на ГЕРБ е заложено условието към Скопие българите да се впишат освен в преамбюла на Конституцията, само че и във всички разпореждания, в които са упоменати други нации. Заложено е още, че България няма да признае съществуването на " македонски език " В предлагането на Христо Иванов са заложени всички тези претенции, нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от Договора в Преговорната рамка.

След представянето на проекторешенията някогашният външен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева настоя за 30-минутна отмора за сливане на версиите. Станислав Анастасов от Движение за права и свободи добави, че по тази теза е необходим консенсус и се съгласи със Захариева.

Тошко Йорданов още веднъж заприказва за коалиция сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Демократична България, а Цончо Ганев от " Възраждане " добави: " Нема такава коалиция ". От Българска социалистическа партия обявиха, че няма да поддържат текстовете. След това членовете на комисията излязоха в отмора, с цел да обединят текстовете. 

След почивката обаче по този начин и не се стигна до обединяване на текстовете. От Движение за права и свободи предложиха редакция, съгласно която Народно събрание разпорежда на Министерски съвет да одобри френското предложение. Христо Иванов пък съобщи, че ще поддържа и трите версии. Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия съобщи, че левицата ще гласоподава с " въздържал се " за проекторешението на Демократична България и с " срещу " по текстовете на Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС. Вигенин добави, че такова решение би трябвало да се взима при постоянно държавно управление и от работещ парламент. Ангел Георгиев от " Възраждане " удостовери, че групата му няма да поддържа и трите оферти. По същия метод ще гласоподават и Има Такъв Народ. От Политическа партия пък споделиха, че ще поддържат разновидността на Демократична България.

В последна сметка проекторешението на Движение за права и свободи бе отхвърлено със 7 гласа " за " и 10 " срещу ". Отхвърлен бе и текстът на ГЕРБ-СДС със 7 гласа " за ", 8 " срещу " и 2 " въздържал се ". Прието бе единствено проекторешението на Демократична България - то мина с 11 гласа " за ", 3 " срещу " и 2 " въздържал се ".

30-минутен спор по дневния ред

Председателят на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов предложи отпадане на чуването на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска. Тя трябваше да осведоми народните представители за Протокола за взаимно съвещание по член 12 от Договора от 2017 година с Република Северна Македония и пакета документи на Председателството на Съвета на Европейски Съюз по отношение на процеса на разширение. Политическа партия и Българска социалистическа партия направиха контрапредложения и настояха Генчовска да бъде изслушана. Станислав Анастасов от Движение за права и свободи пък съобщи, че няма смисъл Генчовска да бъде изслушвана по въпроси, разнообразни от импортираните проекторешения. Ангел Георгиев от " Възраждане " изиска отсрочване на съвещанието, тъй като този парламент не бил законен, с цел да взима такова значимо решение. 

Паралелно се чуха апели за бързо взимане на решение по проблема с повдигането на ветото. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия съобщи, че е значимо да се бърза с решението. След това Тошко Йорданов дефинира като " коалиция национални предатели " групите на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Политическа партия и Демократична България. 

Целият спор беше още по приемането на дневния ред на комисията. Така процедурите, предложенията и размяната на обвинявания продължиха повече от 30 минути, а едвам по-късно стартира разискването всъщност.

Генчовска: Разполагаме с доста малко време, с цел да вземем едно извънредно значимо решение

Теодора Генчовска стартира изявлението си с рецензия към председателката на комисията Венцислава Любенова, че не е свикала незабавно съвещание на комисията откакто Министерство на външните работи внесе в НС , който да се подпише със Северна Македония.

След това външният министър в оставка съобщи, че не е осведомена с трите импортирани проекторешения и поради това може да даде единствено " експертно " мнение. Във връзка с така наречен френско предложение тя съобщи, че може да прочете на ведомството ѝ и стартира да чете документа от 15 страници. Това лиши още 40 минути.

Генчовска съобщи, че не може да подсигурява дали предлагането ще е годно след края на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя обаче настойчиво отхвърляше да отговори на въпросите на Политическа партия и Демократична България дали счита, че предлагането е положително. Вместо това тя оферираше да прочете още веднъж и още веднъж отчета . Тя се аргументира с постановлението на Министерски съвет, съгласно което всяко решение, което отклонява от позицията ни, би трябвало да минава през парламентарната комисия по външна комисия, вместо през Министерство на външните работи. Генчовска съобщи, че поради това тя не можела да води външната политика на страната и не могла да дава мнения.

Как стартира всичко?

Докато Има Такъв Народ беше във властта непрекъснато се чуваха рецензии, че министър председателят Кирил Петков води двойна външна политика по проблема Северна Македония. След това Има Такъв Народ напусна обединението точно с тези претекстове.

Миналата седмица министър председателят Петков предложи, съгласно което всяко предложение за Северна Македония, което се отклонява от позицията ни, би трябвало да минава през парламентарната комисия по външна комисия, вместо през Министерство на външните работи.

В същия ден Тошко Йорданов изиска закрито пленарно съвещание на Народното събрание по тематиката " Северна Македония " с претекста, че външният министър в оставка има да показа " на депутатите. Впоследствие съвещанието бе извършено в наличието на публицисти, а по-късно намерено. " Тайните " документи дадоха мотив на представители на Има Такъв Народ да заговорят за " изменничество ", осъществено от премиера Петков. На същото съвещание обаче Генчовска призна, че френското предложение покрива всички български претенции.

Вчера водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че. Това обаче не се случи - за изключително съвещание на Народно събрание преди вота на съмнение, и  за Скопие. Минути след вота на съмнение, който мина сполучливо,  за одобрение на френското предложение за Северна Македония. По-рано през днешния ден такова внесе и ръководителят на групата на Демократична България Христо Иванов.

Политическите реакции

Докато през днешния ден депутатите се чудеха по какъв начин и кое проекторешение да одобряват, министър председателят в оставка Кирил Петков е в Брюксел на  среща на водачите на Европейски Съюз и Западните Балкани. Еврокомисарят по добросъседството и разширението  и Народното събрание неотложно да гласоподава френското предложение за отпадане на ветото за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз. Петков пък още през вчерашния ден заявява, че няма да промени българската позиция преди да има решение на Народно събрание.

В родния парламент парламентарните групи най-общо се разделиха на две групи - Политическа партия, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Демократична България поддържат френското предложение, а Има Такъв Народ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия са срещу - съгласно тях ветото следва да се подвига откакто Скопие извърши поетите задължения по Договора за добросъседство от 2017 година

В Северна Македония предлагането на френското председателство на Съвета Европейски Съюз за решение на разногласието раздруса държавно управление - левият Демократически съюз, зелената групировка ДОМ ( " Демократично обновяване за Македония " ) и Либералдемократическата партия оповестиха, че ще излязат от властта поради " неприемливия " документ. 

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отхвърли френското предложение и изиска " избавление на Македония от българизацията ". Бяха проведени и многохилядни митинги.

Преди няколко часа и министър председателят  заяви, че предлагането на френското председателство е недопустимо в този си вид. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР